fredag 2. mars 2012

Historie

Det er en del som går Norge på langs hvert år. Som man kan se på oversikten på norgepaalangs.info er det utrolig mange måter å gjøre denne turen på.

Det første er jo måten man beveger seg på. Mange sykler, noen går på ski, endel går og ganske få padler langs kysten. Noen spesielle er enda mer kreative. For det andre er ikke de nordligste og sørligste gepografiske punktene like selvsagte som en kanskje skulle tro. For hva er egentlig det nordligste punktet i Norge? Og hva er det sørligste? Man kan gjøre det meget vitenskapelig, med koordinater for fastlandsnorge, koordinater for øyer og skjær og sist, men ikke minst: koordinater for Norges "biland". Ja, for hvis man vil være vanskelig kan man jo si at Norges sydligste punkt er i Dronning Mauds land i Antarktis. De færreste vil hevde at man ikke trenger å starte eller ende i Antarktis for å gå Norge på langs. Men for at det ikke skal bli noen misforståelser her: Vi går fra Nordkapp til Norges sørligste punkt på selve fastlandet - Lindesnes. Vi vet at Knivskjellodden, vest for Nordkapp, er 1611 meter lenger nord enn der vi starter fra. Men det bryr vi oss ikke så mye om.

"Norge på langs" er et fenomen som faktisk har opparbeidet seg historie. I Per Roger Lauritzens bok: "Norges tøffeste turer" skriver Lauritzen litt om historiegrunnlaget til "Norge på langs". Første historiske notering er fra 1951. Da arrangerte speidere fra hele landet en stafett Norge på langs. Hver etappe var på 12 timer og fra 16. juni til 4. august gikk stafetten døgnet rundt fra Lindesnes til Nordkapp.

Den første enkeltpersonen, som man vet gikk Norge på langs, var det legendariske friluftslivmannen Bjørn Amsrud fra Oslo. Han brukte 96 dager i 1966 på sin tur fra Lindesnes til Nordkapp. Han hadde sitt første depot i Alvdal. Det bestod for det meste av kart. Kartene som dekket strekningen sør-nord var den gangen over 1 meter høy. Amsrud delte stabelen i 4 og lagde 4 depot.

11 år senere gikk Amsrud Norge på langs på ski. Skituren tok bare 71 dager! Selv om "Norge på langs" nok aldri blir en hastighetskonkurranse er det denne skituren som står som rekorden den dag i dag. Bare for å hause Amsrud enda litt mer: Han var den første man vet om som gikk Norge på tvers!

Etter Amsruds tid er det altså mange varianter av "Norge på langs". Det er en del som velger å følge grensa slik som Lars Monsen og Trond Strømdahl gjorde i 1989. De gikk fra Grense Jakobselv til Halden. Stein P. Aasheim har gjort det meste, også Norge på langs. Han brukte 3 måneder på ski med kameraten Arvid Holte og begynte, som de fleste skigåere, fra sør.

Vi kommer verken til å gjøe noe bragd eller historisk notering, men det er flott å ydmykt gå med historien i bevisstheten. Vite at vi også skaper historie. Ikke for andre. Først og fremst for vårs.

1 kommentar:

  1. God tur!!!!
    nå er det like før det braker løs...

    SvarSlett